onsdag 29 augusti 2012

Chili

På Wij trädgårdar finns en liten chili utställning som jag tänkte att ni skulle få ta del av. (Jag kommer fylla på eftersom) Den har funnits hela sommaren uppe i det lilla växthuset i örtagården men nu har dom flyttat ner den till orangeriet.
Its fucking hot!

Nr 1.
Peruwian Purple, Capsicum annuum
En vackert kompakt planta med blågröna blad och svarta körsbärsstora frukter som mognar fram till klarröda upprättstående små frukter. Den är stark och en utmärkt krydda till rotfrukter.




Nr 2
Fish Pepper, Casicum annuum
Platan är otroligt vacker med sitt grönvita bladverk och mängder av vackert randiga frukter i alla röda, vita och gula nyanser man kan tänka sig. Detta är en sort som kom med afrikanska slavar via de västindiska öarna under 1800 talet. Den ger otroliga skördar och har en behaglig hetta som passar perfekt till fiskerätter, därav namnet.




Nr 3
Blue christmas, Capsicum annul
En storvuxen och häftig blåbladig planta. Ger mängder av rosaröda frukter som är medelheta.




Nr 4
Purple tiger, Capsicum annuum
En vacker planta med blå, vitrosa varierade blad. Den sätter rikligt med svarta frukter som mognar till dovt rött. Medelstark hetta som passar till rotfrukter.




Nr 5
Abchazskij ostruyi, Capsicum annuum
Plantan får 5-7cm långa frukter med en salmiak smak. Dessa är utmärkta att rosta i ugnen. Ta av skalet, salta försiktigt och droppa över lite olivolja.





Nr 6
Chocolate Scotch Bonnet, Capsicum chinenese
En god och stark chilipeppar. Använd den till grytor och såser. Den är rikbärande och mognar i september-oktober.



Nr 7
Laterna de foc, Capsicum frutescens
En cili med friska välgrenade plantor som bär rikligt med frukt. Frukterna är lysande orange, 11-13cm långa och har en hög hetta, 7 på 10 tradig skala.



Nr 8
Aji Amarillo, Capsicum baccatum
Amarillo kommer ursprungligen från Sydamerika och är särskilt uppskattad i Peru där den används nästan dagligen i heta maträtter. Smaken är frisk och svagt syrlig med inslag av frukt och bär. Aji amarillo gör sig mycket bra i fisk och skaldjursrätter. Den används också till traditionell gul mole-sås och andra salsa såser. Torkade frukter av Aji kallas för cusqueno. Ger ett av de godaste pulver man kan tänka sig, stark violettdoftande och förföriskt gyllengult.



Nr 9
Czechoslovakian Black, Capsicum annuum
En mild cili som går att använda till salladen för att få lite sting. Rikbärande och mognar i augusti, svarta frukter.



Nr 10
Hinkel hatz yellow, Capsicum annuum
En gammal sort från Pennsylvania, daterad innan 1880-talet. Namnet betyder kycklinghjärta. Plantorna ger stora skördar av välsmakande gula frukter med bra hetta.






















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar