måndag 22 oktober 2012

Skrivarverkstad i höstmörkret




Just nu håller jag på att skriva B-uppsats. Jag vill undersöka om en trädgårdsmästare kan förse en restaurang med ett sortiment råvaror och att restaurangen då tjänar så mycket i råvarukostnad att den vinsten kan avlöna den säsongsanställda trädgårdsmästaren.
  Jag undersöker det genom att jobba mot ett befintligt kök för att få mängden de behöver i veckan. Sen räknar jag sen ut vilken area som behövs för att möta kökets behov. Utifrån det räknar jag sedan ut arbetstidsåtgången. Jag räknar också ut vad restaurangen tjänar i färre leveranser och försöker få med alla små kostnader som kan tänkas vara av betydelse i min uträkning. Sen ska jag väga allt detta mot varandra och försöka räkna ut värdet i att ha en egen trädgårdsmästare. Den egna odlingen skulle innebära att allt blir ekologiskt. Köket köper idag icke ekologiska produkter på grund av att ekonomin inte tillåter annat. Jag visar det genom att jämföra priser från leverantörer, både det icke ekologiska som köket köper idag och det ekologiska alternativet som får visa på vad råvaran som kommer från den egna odlingen har för värde. 

Jag hoppas såklart att min uppsats visar att ett sådant här samarbete är vinstfördelaktigt och därför mycket möjligt att genomföra. Det skulle kunna leda till fler jobb åt de trädgårdsmästare som vill hålla på med odling och kanske starta en trend hos restauranger att ha sin egen trädgårdsmästare. Jag tror att en sådan trend kan leda till en ökad status hos grönsaksodlare men också att det blir en mer miljögeneröst lösning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar