Just nu håller
jag på att skriva B-uppsats. Jag vill undersöka om en trädgårdsmästare kan
förse en restaurang med ett sortiment råvaror och att restaurangen då tjänar så
mycket i råvarukostnad att den vinsten kan avlöna den säsongsanställda
trädgårdsmästaren.
Jag undersöker det genom att jobba mot ett
befintligt kök för att få mängden de behöver i veckan. Sen räknar jag sen ut vilken
area som behövs för att möta kökets behov. Utifrån det räknar jag sedan ut
arbetstidsåtgången. Jag räknar också ut vad restaurangen tjänar i färre leveranser
och försöker få med alla små kostnader som kan tänkas vara av betydelse i min
uträkning. Sen ska jag väga allt detta mot varandra och försöka räkna ut värdet
i att ha en egen trädgårdsmästare. Den egna odlingen skulle innebära att allt
blir ekologiskt. Köket köper idag icke ekologiska produkter på grund av att
ekonomin inte tillåter annat. Jag visar det genom att jämföra priser från
leverantörer, både det icke ekologiska som köket köper idag och det ekologiska
alternativet som får visa på vad råvaran som kommer från den egna odlingen har
för värde.
Jag hoppas såklart att min uppsats visar att ett sådant här
samarbete är vinstfördelaktigt och därför mycket möjligt att genomföra. Det
skulle kunna leda till fler jobb åt de trädgårdsmästare som vill hålla på med
odling och kanske starta en trend hos restauranger att ha sin egen
trädgårdsmästare. Jag tror att en sådan trend kan leda till en ökad status hos
grönsaksodlare men också att det blir en mer miljögeneröst lösning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar